Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Από την εκδήλωση του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου

Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα να ζεις συντροφικές και οικείες στιγμές με ανθρώπους με τους οποίους νιώθεις ότι σε ενώνουν πολλά, παρά ίσως το γεγονός ότι μπορεί να σε χωρίζουν αρκετά χιλιόμετρα. Κάπως έτσι αισθανθήκαμε όλοι όσοι δώσαμε το "παρών" στο μουσικοπολιτικό μας "σπίτι", στο Skinhouse Hellas. Σε μια εκδήλωση που έμοιαζε ξεχωριστή από την αρχή και πραγματικά, δε διέψευσε τις προσδοκίες μας. Το χτεσινό βράδυ τα είχε όλα. Μια πολυμορφία και ένα πλούσιο ηλικιακό εύρος, μια ζωντάνια και έναν αυθορμητισμό που πήγαζε από το γεγονός ότι η οργανωτική ομάδα δοκίμασε ένα ομολογουμένως τολμηρό μα ενδιαφέρον "πείραμα". Να συνδυάσει ένα αμιγώς πολιτικό κομμάτι, που περιλάμβανε μια ομιλία - συζήτηση για τον ακτιβισμό, με μια ακουστική συναυλία. Και αυτό όχι μονάχα εν τέλει πέτυχε, αλλά σίγουρα υπήρξε μια ποιοτική εξέλιξη που σίγουρα όλοι μας θέλουμε. Το "ζουμί" με άλλα λόγια που βγαίνει από αυτές τις βραδυές - ολίγον τι "βαριές" λόγω των ποικίλων νοημάτων τους - αποτελεί χρήσιμο υλικό που θα συντροφεύει τη σκέψη μας και τις επόμενες ημέρες, ώστε να προβληματιζόμαστε, να συνθέτουμε και βασικά να δημιουργούμε.
Η ώρα είναι 20.00 και η ατμόσφαιρα από τώρα ζεστή. Αρκετοί συναγωνιστές περνούν για πρώτη φορά το κατώφλι του φιλόξενου χώρου μας, ο οποίος επί 7 συναπτά έτη δεν περιορίζεται στους τέσσερις άχρωμους τοίχους ενός γραφείου συνεύρεσης, αλλά αποπνέει ζωή και δημιουργία, απότοκο ανθρώπων που εργάζονται βιωματικά για τις αξίες και τα εφόδια που μοιράζονται πρωτίστως οι ίδιοι μεταξύ τους. Ο κόσμος πολύς, ξεπέρασε τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες και κατά τις 22.00 όλα ήταν έτοιμα για την ...αποκάλυψη.
Ο Αριστοτέλης Καλέντζης αποτελεί μια σεβαστή φυσιογνωμία που αναμφίβολα είχε να πει πολλά σε ανθρώπους με τους οποίους πρωτύτερα δεν είχε καν έστω οπτική επαφή. Αυτό το αισθανόσουν από την προσήλωση η οποία υπήρχε σε όλη τη διάρκεια της - ουσιαστικά "συνέντευξης" - παρουσίας του. Το πρώτο μέρος λοιπόν περιλάμβανε μια συζήτηση γύρω από την ακτιβιστική λογική, μέσα από τη ματιά του Αριστοτέλη. Τρεις λέξεις αρκούν για να περιγράψουν - επαρκώς θα λέγαμε - την εν γένει παρουσία του. Απλότητα, σύνεση, εναλλακτικότητα. Έκανε μια εισαγωγή σχετικά με το πολιτειακό ζήτημα, τη θέση του σχετικά με την εκλογική διαδικασία, ενώ προχωρώντας άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της δικής του εμπλοκής με τον ακτιβισμό, από τη νεαρή του ηλικία. Μας γνωστοποίησε εν πολλοίς άγνωστες πτυχές του βίου του μέσα στη φυλακή, ενώ ερωτήθηκε και απάντησε με λεπτομέρεια σχετικά με πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις που έζησε και κυρίως με στοιχεία που κρατά από εκείνη την περίοδο. Έπειτα από μια και πλέον ώρα συζήτησης με τους δεκάδες συναγωνιστές που είχαν γεμίσει την αίθουσα, η σκυτάλη παραδόθηκε μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αναμονής, στον καλεσμένο μας από την Κύπρο, τον Κωνσταντίνο Στυλιανό, ο οποίος θα μας παρουσίαζε την πρόσφατή του δουλειά.
Με συντροφιά την κιθάρα του, καθώς και τη βοήθεια της κόρης του στα πλήκτρα και των συναγωνιστών από Midland Reapers, ο Κωνσταντίνος απέδωσε εξαιρετικά το κλίμα του album του "Κατά Μέτωπον". Έμεινε στη σκηνή για μία περίπου ώρα, ερμηνεύοντας εξαιρετικά 14 κομμάτια (μαζί με τα δύο encore), με καλύτερες στιγμές τα "Μαύρο Πουκάμισο", "Λευκωσία - Μπέλφαστ", "Σαλπάραμε", "Πατρώα Γη" και "Ζήτω η Νίκη". Μια εξαιρετική εμπειρία, με το κοινό να ενθαρρύνει συνεχώς και να συμμετέχει στα τραγούδια, που παίζονταν με τόση ειλικρίνεια και ψυχική δύναμη.
Κάπου μετά τις 01.00, η εκδήλωση φτάνει προς το τέλος της. Άλλη μια βραδυά που άξιζε με το παραπάνω και έχτισε σε ποιότητα, η οποία τόσο λείπει στις μέρες μας. Το ραντεβού όλων ανανεώνεται για τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα για τις 20 του μηνός, με τη συναυλία των Σουηδών Pitbullfarm. 
Skinhouse Hellas: www.skinhouse.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου